1. Advertising
    y u no do it?

    Advertising (learn more)

    Advertise virtually anything here, with CPM banner ads, CPM email ads and CPC contextual links. You can target relevant areas of the site and show ads based on geographical location of the user if you wish.

    Starts at just $1 per CPM or $0.10 per CPC.

which sitemap submit to webmastertools (i have few sitmeaps on my website)

Discussion in 'Google Sitemaps' started by Solomon81, Dec 29, 2015.

  1. #1
    happy to find this helpfull forum!
    SEMrush
    YOAST plugin created 2 sitemap for me :

    [​IMG]

    my questions are simple :)

    1. Why 2 sitemaps ?
    2. Which one should i add to webmastertools and why ?
    3. what about the sitemap www.websitename.com/sitemap ? where is that located or dont need ?

    thank you :)
     
    Solomon81, Dec 29, 2015 IP
    SEMrush
  2. websitetools

    websitetools Well-Known Member

    Messages:
    1,505
    Likes Received:
    25
    Best Answers:
    4
    Trophy Points:
    170
    #2
    Include both, one contains pages and one contains posts
     
    websitetools, Feb 8, 2016 IP
  3. Mnezius

    Mnezius Peon

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    1
    #3
    you can manually put together your 2 sitemaps into the one sitemap.xml
     
    Mnezius, Feb 17, 2016 IP
  4. sarahk

    sarahk iTamer Staff

    Messages:
    23,492
    Likes Received:
    3,176
    Best Answers:
    87
    Trophy Points:
    615
    #4
    That's not hugely practical though, is it?
     
    sarahk, Feb 17, 2016 IP
  5. Mnezius

    Mnezius Peon

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    1
    #5
    If you have a small site, you can do that, because maximum size of sitemap.xml is 10 MB.
     
    Mnezius, Feb 17, 2016 IP
  6. sarahk

    sarahk iTamer Staff

    Messages:
    23,492
    Likes Received:
    3,176
    Best Answers:
    87
    Trophy Points:
    615
    #6
    It's not the size of the file, it's that every single time you make a post or an edit on your site you have to repeat the process.
     
    sarahk, Feb 17, 2016 IP
  7. Mnezius

    Mnezius Peon

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    1
    #7
    if size of sitemap.xml more than 10 MB it automatically divided into several files (sorry for my english, it is not my native language)
     
    Mnezius, Feb 17, 2016 IP
  8. Anubhav-soin

    Anubhav-soin Member

    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    26
    #9
    Hi
    I am also using the Yoast plugin for my website , and it generates sitemap with name sitemap_index.xml which is hosted on different server and contains every taxonomy which you don't hide.
    ex 1. site/post-sitemap.xml
    2. site/page-sitemap.xml.
    above two you gave will always remain apart from it you will set tag-sitemap.xml and category-sitemap.xml .

    And as far as why two sitemaps , you will see one sitemap named sitemap_index which will contain many sitemap itself. You will need to submit only main sitemap(sitemap_index) to webmaster tool of your choice, their bot will crawl your inner sitemaps.

    And about the location of your sitemap .

    You will never see the sitemap_index as you said you are using yoast , they host sitemap on different server. However if you want to see the sitemap , then generate the sitemap with xml-sitemap dot com site and place that sitemap in your root directory and submit this generated sitemap to google bot or bing or anyother webmaster of your choice .

    Let me know if you need any further clarification
     
    Last edited: Feb 17, 2016
    Anubhav-soin, Feb 17, 2016 IP