1. Advertising
    y u no do it?

    Advertising (learn more)

    Advertise virtually anything here, with CPM banner ads, CPM email ads and CPC contextual links. You can target relevant areas of the site and show ads based on geographical location of the user if you wish.

    Starts at just $1 per CPM or $0.10 per CPC.

Server went down - and Google indexed my P1 site with "unable to connect to db"!!Ouch

Discussion in 'Google' started by seo daddy, Nov 14, 2007.

  1. #1
    So yesterday my main dedicated server had some major problems after hardware failure.
    I dont have redundancy (yet) and as such my sites went dead for at least 7 hours while I raced to fix it with a new cents install, backup reinstatement etc etc

    Anyway, Google only chose to index my site during those 5 hours :mad::mad:
    Normally G comes by once every 48 hours or 72 for my main site. And normally during the early hours.

    So Im currently on Page 1 of google (P8) for a 'fairly' competitive term (15mill results) and its indexed my site as 'sitename'
    cannot connect to database - its also used my keyword anchor text for the page title.

    Is it just a case of waiting until Google comes by again and realises the site was back up 1 hour after it crawled!! and re crawls it and put things back as they should be?
    or what! This is not exactly good for traffic so Im really annoyed by this.
    Also surprised my SERP did not drop :D

    thanks. rant over :D
     
    seo daddy, Nov 14, 2007 IP
  2. XingClassified.com

    XingClassified.com Peon

    Messages:
    29
    Likes Received:
    5
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #2
    This is normal as google crawls webpage regularly to get updates thus you will just have to wait.

    There is nothing to worry about as it happens to me before when i shifted hosting. My site went dead for 24hrs just waiting for the DNS. But when up, google re-crawl within the next 12 hours.
     
    XingClassified.com, Nov 14, 2007 IP
  3. ForgottenCreature

    ForgottenCreature Notable Member

    Messages:
    7,421
    Likes Received:
    163
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    210
    #3
    Well, you'll be fine in 24 hours. The google bot will return and your rankings will come back.
     
    ForgottenCreature, Nov 14, 2007 IP
  4. mobilebay

    mobilebay Active Member

    Messages:
    1,024
    Likes Received:
    44
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    90
    #4
    ooohhh nasty , bet youll be counting the hours till its recached
     
    mobilebay, Nov 14, 2007 IP
  5. 2mymall

    2mymall Peon

    Messages:
    58
    Likes Received:
    1
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #5
    Also depends on how often you want your webpages crawled based on your meta tags.
     
    2mymall, Nov 14, 2007 IP
  6. ForgottenCreature

    ForgottenCreature Notable Member

    Messages:
    7,421
    Likes Received:
    163
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    210
    #6
    ...And if he doesn't have those code implemented, then the bots will crawl asap.
     
    ForgottenCreature, Nov 14, 2007 IP
  7. FairyOfLove

    FairyOfLove Banned

    Messages:
    782
    Likes Received:
    32
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #7
    Try calling google and explain them your "little" problem :D
     
    FairyOfLove, Nov 14, 2007 IP
  8. ForgottenCreature

    ForgottenCreature Notable Member

    Messages:
    7,421
    Likes Received:
    163
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    210
    #8
    There's no reason to call google about that.
     
    ForgottenCreature, Nov 14, 2007 IP
  9. FairyOfLove

    FairyOfLove Banned

    Messages:
    782
    Likes Received:
    32
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #9
    Are you sure about it :D ??
     
    FairyOfLove, Nov 14, 2007 IP
  10. seo daddy

    seo daddy Active Member

    Messages:
    424
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    60
    #10
    Thanks for the info guys.

    mobilebay...YES!! I am counting the hours your right :D

    Im not going to phone Google though as one poster has suggested! Google have made an art form out of it being hard to get useful reponses back from them!

    Just checked and google has respidered the site twice in the last 24 hours (most of the site. homepage included) but the cache is not updated yet :(

    Im hoping it will be soon!
     
    seo daddy, Nov 15, 2007 IP
  11. calum

    calum Peon

    Messages:
    2,821
    Likes Received:
    141
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #11
    You should be fine in a few days, this happened to me when my hosting got suspended, 5 of my sites were indexed with "Site Suspended, Please Contact Support". It will get back to normal though.
     
    calum, Nov 15, 2007 IP
  12. KunkVentures

    KunkVentures Peon

    Messages:
    744
    Likes Received:
    9
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #12
    you should change your database error details so that it prints some text you want next time rather than the error mesage.
     
    KunkVentures, Nov 15, 2007 IP
  13. centime

    centime Peon

    Messages:
    847
    Likes Received:
    46
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #13
    Note that if it happens often, you rankings may begin to slip, are you runing your own server from home/office or something ?
     
    centime, Nov 15, 2007 IP
  14. Blackmane

    Blackmane Peon

    Messages:
    766
    Likes Received:
    12
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #14
    As long it is back up and running soon, Google will return re-index the page and every thing will be back to normal.
     
    Blackmane, Nov 15, 2007 IP
  15. PowerExtreme

    PowerExtreme Banned

    Messages:
    2,118
    Likes Received:
    75
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #15
    google will re crawl it sooner or later
     
    PowerExtreme, Nov 15, 2007 IP
  16. seo daddy

    seo daddy Active Member

    Messages:
    424
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    60
    #16
    Yeah, thanks. :)
    It was an oversight due to some recent customisations to the site (php script based) it defaulted to the standard crappy error text :eek:

    Now it is back to a proper HTML page, but just missing some php functions...I wont be forgetting that one again :D
     
    seo daddy, Nov 15, 2007 IP
  17. seo daddy

    seo daddy Active Member

    Messages:
    424
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    60
    #17

    Yeah. I run an old 386 in my garden shed on a 56k dialup :rolleyes: :D

    Nooo, not really!.... I run several quad processor dedicated servers running Centos (only the mighty Centos).

    This site is running on a standalone server with unlimited bandwidth on a Tier 1 network.
    it was my own stupid fault for being complacent.

    one of those...well, its been fine for 2 years....it will be ok until I get round to doing it next week ;)
    Of course....I wont be being lazy again with this!

    As a a sidenote...it is the FIRST downtime my site has had (except for very brief well planned maintenance windows) in over 2 years so I am not too worried about a repeat performance.

    Update.... cache has now been updated in all DCs it seems :)

    Phew!...Although I have lost 3 places in my SERP
     
    seo daddy, Nov 15, 2007 IP
  18. SEOsoft

    SEOsoft Peon

    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #18
    the better way is use static pages in this case
     
    SEOsoft, Nov 15, 2007 IP