1. Advertising
    y u no do it?

    Advertising (learn more)

    Advertise virtually anything here, with CPM banner ads, CPM email ads and CPC contextual links. You can target relevant areas of the site and show ads based on geographical location of the user if you wish.

    Starts at just $1 per CPM or $0.10 per CPC.

Google Sitemap Generator for osCommerce MS-2.2 stores

Discussion in 'Google Sitemaps' started by Chemo, Jun 11, 2006.

  1. #1
    This is the next generation Google sitemap generator for osCommerce MS2.2 based stores. I have previously released a sitemap generator in the osC contribution area but that is obsolete and difficult to deal with.

    This is a one script solution and eliminates the need for CRON jobs, file permissions, and other problems that plague other scripts. All data is generated on the fly...truly a set and forget solution for osC stores.

    The attached file is for the product sitemap. I have another for the categories but you should be able to use the very simple product one as a template...simply change the SQL a bit and you off and running.
    SEMrush
    This version is previously unreleased but I will let it out in the wild here under GPL. You can view the script below and also download it so as to avoid copy-and-paste errors. Have fun!

    Bobby

    
    <?php
    	/**
    	 * Google Sitemap Generator
    	 * 
    	 * Script to generate a Google sitemap for osCommerce based stores
    	 *
    	 * @license http://opensource.org/licenses/gpl-license.php GNU Public License
    	 * @version 1.2
    	 * @link http://www.oscommerce-freelancers.com/ osCommerce-Freelancers
    	 * @copyright Copyright 2006, Bobby Easland 
    	 * @author Bobby Easland 
    	 * @filesource
    	 */
      
    	/*
    	 * Include the application_top.php script
    	 */
    	include_once('includes/application_top.php');
    	
    	/*
    	 * Send the XML content header
    	 */
    	header('Content-Type: text/xml');
    	
    	/*
    	 * Echo the XML out tag
    	 */
    	echo '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>' . "\n";
    ?>
    <urlset xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84">
    <?php
    
    	/*
    	 * Define the uniform node function 
    	 */
    	function GenerateNode($data){
    		$content = '';
    		$content .= "\t" . '<url>' . "\n";
    		$content .= "\t\t" . '<loc>'.trim($data['loc']).'</loc>' . "\n";
    		$content .= "\t\t" . '<lastmod>'.trim($data['lastmod']).'</lastmod>' . "\n";
    		$content .= "\t\t" . '<changefreq>'.trim($data['changefreq']).'</changefreq>' . "\n";
    		$content .= "\t\t" . '<priority>'.trim($data['priority']).'</priority>' . "\n";
    		$content .= "\t" . '</url>' . "\n";
    		return $content;
    	} # end function
    
    	/*
    	 * Define the SQL for the products query 
    	 */
    	$sql = "SELECT products_id as pID, 
    								 products_date_added as date_added, 
    								 products_last_modified as last_mod, 
    								 products_ordered  
    					FROM " . TABLE_PRODUCTS . " 
    					WHERE products_status = '1' 
    					ORDER BY products_last_modified DESC, 
    					         products_date_added DESC, 
    									 products_ordered DESC";
    	
    	/*
    	 * Execute the query
    	 */
    	$query = tep_db_query($sql);
    
    	/*
    	 * If there are returned rows...
    	 * Basic sanity check 
    	 */
    	if ( tep_db_num_rows($query) > 0 ){
    
    		/*
    		 * Initialize the variable containers
    		 */
    		$container = array();
    		$number = 0;
    		$top = 0;
    
    		/*
    		 * Loop the query result set
    		 */
    		while( $result = tep_db_fetch_array($query) ){
    			$top = max($top, $result['products_ordered']);
    			$location = tep_href_link(FILENAME_PRODUCT_INFO, 'products_id=' . $result['pID'], 'NONSSL', false);
    			if ( tep_not_null($result['last_mod']) ){
    				$lastmod = $result['last_mod'];
    			} else {
    				$lastmod = $result['date_added'];
    			}
    			$changefreq = 'weekly';
    			$ratio = ($top > 0) ? ($result['products_ordered']/$top) : 0;
    			$priority = $ratio < .1 ? .1 : number_format($ratio, 1, '.', ''); 
    			
    			/*
    			 * Initialize the content container array
    			 */
    			$container = array('loc' => htmlspecialchars(utf8_encode($location)),
    								 				 'lastmod' => date ("Y-m-d", strtotime($lastmod)),
    								 				 'changefreq' => $changefreq,
    								 				 'priority' => $priority
    												);
    
    			/*
    			 * Echo the generated node
    			 */
    			echo generateNode($container);
    		} # end while
    	} # end if
    	
    	/*
    	 * Close the urlset
    	 */
    	echo '</urlset>';
    
    	/*
    	 * Include the application_bottom.php script 
    	 */
    	include_once('includes/application_bottom.php');
    ?>
    
    PHP:
     

    Attached Files:

    Chemo, Jun 11, 2006 IP
    SEMrush
  2. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #2
    Thank you for your kind remarks!

    If you're familiar with osC based stores you may also know of a few other contributions I've created...specifically Ultimate SEO URLs. This version handles stores that have SEO URLs enabled and those with stock URL generation (both parameter driven as well as SEF).

    Over time I plan on releasing the Project X framework on these forums as well as all the osC-MS2.2 scripts I've created. Might as well give them to the people! :)

    Bobby
     
    Chemo, Jun 11, 2006 IP
  3. Bazkaz

    Bazkaz Peon

    Messages:
    839
    Likes Received:
    34
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #3
    Thanks for the update Bobby! Glad to see you here. Keep it up!
     
    Bazkaz, Jun 13, 2006 IP
  4. misa

    misa Peon

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #4
    Only one top level element is allowed in an XML document. Error processing resource 'http://www.fitness4home.nl/googleSitem...
     
    misa, Jun 15, 2006 IP
  5. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #5
    Misa, that is because there is output in your includes/application_bottom.php script. I recommend moving whatever output you have in application_bottom.php to footer.php

    Bobby
     
    Chemo, Jun 16, 2006 IP
  6. dpmro

    dpmro Peon

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #6
    Hello Bobby,
    thank you for this contribution.
    Should I submit googleSitemapProducts.php as Google Sitemap?
    How to do if the shop is in the subdirectory "catalog"?

    mro
     
    dpmro, Jun 16, 2006 IP
  7. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #7
    Upload the script to your /catalog/ directory and it will generate the XML on the fly. When submitting to Google enter the full URL (i.e. - domain.com/catalog/googleSitemapProducts.php) and it will be indexed correctly.

    Google will want you to create a blank file with a long filename (which they will provide) and place it at the domain root. This is to verify that you are the site owner and will allow you to see various statistics about your domain.

    If you have any issues just post back and we'll get them sorted out.

    Bobby
     
    Chemo, Jun 16, 2006 IP
  8. dpmro

    dpmro Peon

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #8
    Hello Bobby,
    thank you for your reply.
    I had to submit first the site "domain.com/catalog" and Google accepted "domain.com/catalog/googleSitemapProducts.php" as the sitemap URL.
    The sitemap URL should be in the lowest directory of the submited site.
    Thank you for your scripts (I also use Ultimate SEO) and your help!

    mro
     
    dpmro, Jun 16, 2006 IP
  9. misa

    misa Peon

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #9
    Bobby, here is my file, so what do I have to move?
     

    Attached Files:

    misa, Jun 17, 2006 IP
  10. Reesy

    Reesy Peon

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #10
    That is the wrong file Misa, its application_bottom.php that has the problem and that file is application_top.php
    At a wild guess I think you might be using some tracking software thats in there, maybe google`s stats programme (forget what its called right now, the one that uses urchin) that might be causing the problem?
    HTH
     
    Reesy, Jun 17, 2006 IP
  11. misa

    misa Peon

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #11
    <?php
    /*
    $Id: application_bottom.php,v 1.14 2003/02/10 22:30:41 hpdl Exp $

    osCommerce, Open Source E-Commerce Solutions
    http://www.oscommerce.com

    Copyright (c) 2003 osCommerce

    Released under the GNU General Public License
    */

    // close session (store variables)
    tep_session_close();

    if (STORE_PAGE_PARSE_TIME == 'true') {
    $time_start = explode(' ', PAGE_PARSE_START_TIME);
    $time_end = explode(' ', microtime());
    $parse_time = number_format(($time_end[1] + $time_end[0] - ($time_start[1] + $time_start[0])), 3);
    error_log(strftime(STORE_PARSE_DATE_TIME_FORMAT) . ' - ' . getenv('REQUEST_URI') . ' (' . $parse_time . 's)' . "\n", 3, STORE_PAGE_PARSE_TIME_LOG);

    if (DISPLAY_PAGE_PARSE_TIME == 'true') {
    echo '<span class="smallText">Parse Time: ' . $parse_time . 's</span>';
    }
    }
    // DO NOT REMOVE
    echo '<!-- 3.15.16.25.18.9.7.8.20.3.12.5.13.5.14.20.14.9.3.15.12.1.5.19.3.21 -->';
    if ( (GZIP_COMPRESSION == 'true') && ($ext_zlib_loaded == true) && ($ini_zlib_output_compression < 1) ) {
    if ( (PHP_VERSION < '4.0.4') && (PHP_VERSION >= '4') ) {
    tep_gzip_output(GZIP_LEVEL);
    }
    }
    ?>
     
    misa, Jun 17, 2006 IP
  12. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #12
    It does NOT have to be in the domain root...just in the directory that the catalog is located. However, notice that they want you to create a file in the root to verify that you own the domain.

    @misa
    
    <?php
    	// close session (store variables)
    	tep_session_close();
    	
    	if (STORE_PAGE_PARSE_TIME == 'true') {
    		$time_start = explode(' ', PAGE_PARSE_START_TIME);
    		$time_end = explode(' ', microtime());
    		$parse_time = number_format(($time_end[1] + $time_end[0] - ($time_start[1] + $time_start[0])), 3);
    		error_log(strftime(STORE_PARSE_DATE_TIME_FORMAT) . ' - ' . getenv('REQUEST_URI') . ' (' . $parse_time . 's)' . "\n", 3, STORE_PAGE_PARSE_TIME_LOG);
    		
    		if (DISPLAY_PAGE_PARSE_TIME == 'true') {
    			echo '<span class="smallText">Parse Time: ' . $parse_time . 's</span>';
    		}
    	}
    	// DO NOT REMOVE
    	#echo '<!-- 3.15.16.25.18.9.7.8.20.3.12.5.13.5.14.20.14.9.3.15.12.1.5.19.3.21 -->';
    	if ( (GZIP_COMPRESSION == 'true') && ($ext_zlib_loaded == true) && ($ini_zlib_output_compression < 1) ) {
    		if ( (PHP_VERSION < '4.0.4') && (PHP_VERSION >= '4') ) {
    			tep_gzip_output(GZIP_LEVEL);
    		}
    	}
    ?>
    
    PHP:
    Bobby
     
    Chemo, Jun 17, 2006 IP
  13. misa

    misa Peon

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #13
    The XML page cannot be displayed

    Cannot view XML input using XSL style sheet. Please correct the error and then click the Refresh button, or try again later.


    --------------------------------------------------------------------------------

    Only one top level element is allowed in an XML document. Error processing resource 'http://www.fitness4home.nl/googleSitem...

    </urlset><br>
    ----------^
    s="m"></url>
     
    misa, Jun 17, 2006 IP
  14. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #14
    Misa,

    You have output that is located in application_bottom.php and you must remove that before the XML will be valid.

    Bobby
     
    Chemo, Jun 17, 2006 IP
  15. misa

    misa Peon

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #15
    I got application_bottom.php as above here (yours)
     
    misa, Jun 17, 2006 IP
  16. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #16
    OK...restore the application_bottom.php to original code as you posted above. Then in the googleSitemapProducts.php script comment out the last line of code that includes the application_bottom.php

    application_bottom.php has some shut down functions that are nice but not essential (unless you're on an older server version and have gzip enabled). Give it a shot.

    If that doesn't work turn off the gzip and try it again.

    If that doesn't work you'll need someone to FTP in and check the code.

    Bobby
     
    Chemo, Jun 17, 2006 IP
  17. misa

    misa Peon

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #17
    Same problem......so nothing solved
     
    misa, Jun 17, 2006 IP
  18. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #18
    Sorry I couldn't solve your issue. How about from someone else that installed this script? How is it working for everyone else?

    Bobby
     
    Chemo, Jun 18, 2006 IP
  19. Strunch

    Strunch Peon

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #19
    Hi Chemo...nice to see you back. I didn't like the way you were treated by those oscommerce guys. Anyway I have two questions. I have your old sitemap generator and it is working fine so should I change to this one?
    Also, I was wondering if there was a way I could manually add a page to the sitemap index that isn't generated from the database?
    Thanks!
     
    Strunch, Jun 18, 2006 IP
  20. Chemo

    Chemo Peon

    Messages:
    146
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #20
    I upgrade all clients to the latest version of scripts...othewise there would be no need to release enhanced versions :) However, the decision to upgrade is based entirely on your situation. Since the data is created on the fly if your catalog is very large in size it might be best to continue with the CRON method.

    You can manually add a page without much difficulty. Most of my clients want their sitemap listed first. Just define the array and use the uniform node function. Let me know if you need an example.

    Bobby
     
    Chemo, Jun 18, 2006 IP