1. Advertising
    y u no do it?

    Advertising (learn more)

    Advertise virtually anything here, with CPM banner ads, CPM email ads and CPC contextual links. You can target relevant areas of the site and show ads based on geographical location of the user if you wish.

    Starts at just $1 per CPM or $0.10 per CPC.

Creating Subdomain without cpanel

Discussion in 'Domain Names' started by noyu, Sep 9, 2009.

  1. #1
    Hi, I would like to know if I can create a Subdomain without the use of cpanel.

    I am using my own webhost server without cpanel and registered my domain from namecheap.com

    From namecheap website, I have access to DNS and hostname settings.

    So what I tried was direct subdomain.domain.com to domain.com/subdomain.
    For Record Type, there are 3 I can use for this purpose, URL Redirect, URL Redirect(301) and URL Frame.

    URL Redirect just directs traffic to domain.com/subdomain. URL Frame masks/hides the targetted url. But that doesn't seem right as it only creates a frame above the actual url.

    The subdomain should be like food.about.com, where when I navigate, I can see food.about.com/spicy and not about.com/food/spicy.

    My purpose of creating a subdomain is to place different content on it and have search engines treat it as (almost) a separate site as my domain site.

    Any anyone tell me how I should create my subdomain correctly without the use of cpanel?
    SEMrush
    Thanks in advance :)
     
    noyu, Sep 9, 2009 IP
    SEMrush
  2. incomesinternational.com

    incomesinternational.com Peon

    Messages:
    187
    Likes Received:
    3
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #2
    None of those options are for a sub domain.

    Are you running your own name server & do you have shell access? If so you need to create a new entry in your /etc/named.conf file.

    All the instructions are in the file but also look at the man file for:
    named
    named.conf

    You will also need to need to read up on rndc and make sure that its running to secure your records.

    If name cheap is hosting your DNS you need to have an option for setting up a subdomain. ALternatively just create a new A record and give it the subdomain. Make sure your apache config is using named based virtual hosts and you'll be good to go.

    You should also setup a reverse DNS for this.
     
  3. noyu

    noyu Peon

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #3
    My tech colleague managed to setup somethings on apache and setup the subdomain. But now
    food.about.com/spicy and about.com/food/spicy
    are accessible and showing the same content.

    How do I make it such that only the subdomain - food.about.com/spicy is accessible so as to prevent content duplication penalty by google?

    My guess is through htaccess file? neither me or my colleague have much idea in this.

    Thanks
     
    noyu, Sep 18, 2009 IP
  4. chandan123

    chandan123 Prominent Member

    Messages:
    11,591
    Likes Received:
    577
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    360
    #4
    i think you pointed subdomain root folder to domain/subfolder right ?

    which is accessible to SE , users ;)

    can u write the root folders (or document root ) for that domain and subdomain ?
     
    chandan123, Sep 18, 2009 IP
  5. downloadvyp

    downloadvyp Peon

    Messages:
    1,063
    Likes Received:
    9
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #5
    yes,i think "How do I make it such that only the subdomain - food.about.com/spicy is accessible so as to prevent content duplication penalty by google?

    My guess is through htaccess file?" it is right .the htaccess file is the key
    also try on yahoo answers ,and on forums that are related to your problem
     
    downloadvyp, Sep 18, 2009 IP
  6. noyu

    noyu Peon

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    0
    #6
    thanks chandan123 and downloadvyp for your inputs.

    chandan123, I'm not quite sure what you mean by "write the root folders (or document root ) for that domain and subdomain" Can you elaborate a bit? thanks.

    I have placed a 301 redirect on a htaccess file to redirect the subfolder url (about.com/food) to the subdomain url (food.about.com). But this only redirects the subfolder url (about.com/food) and not the folders in the subfolder like (about.com/food/spicy).

    Can any one let me know the htaccess codes to make this work? thanks
     
    noyu, Sep 27, 2009 IP
  7. SiberForum

    SiberForum Banned

    Messages:
    1,536
    Likes Received:
    8
    Best Answers:
    0
    Trophy Points:
    80
    #7
    That is intesting find but that is what you need to allow your web hosting company do. Just do not waste your time for such kind things
     
    SiberForum, Sep 28, 2009 IP